La FIDE (Federació Internacional d’Escacs), al costat de la seva Comissió per a la Discapacitat, va anunciar el passat 28 d’agost la celebració de la primera Olimpíada On-line per a persones amb discapacitat.

A nivell mundial existeixen, de moment, tres federacions que reuneixen els jugadors i les jugadores d’escacs amb diferents discapacitats. Elles són el ICCD, la IBCA i la IPCA. Les tres estan associades i reconegudes per la FIDE. Les sigles ICCD corresponen al Comitè Internacional d’Escacs per a Sords, fundat l’any 1949 a Dinamarca. La federació per a persones amb discapacitats visuals és la IBCA o l’Associació Internacional d’Escacs Braille, entitat fundada en 1958. Finalment, la IPCA o l’Associació Internacional d’Escacs per a Discapacitats Físics, és la més jove d’aquestes federacions, fundada en 1996.

Tindrà lloc entre el 20 de novembre i el 3 de desembre del 2020. Serà una Olimpiada d’equips conformats per quatre jugadors, on almenys un tauler a de ser una dona. Cadascuna de les tres federacions participants podran ser representades per un nombre d’equips entre un i quatre. S’anima a les federacions a registrar jugadors menors de vint anys.

La primera fase de la Olimpíada es jugarà amb un sistema suís de set rondes. Els quatre millors equips de la primera fase és classificarà per a una segona fase. Aquesta segona fase consistirà en enfrontaments directes, amb les semifinals i la final a doble volta. El control del temps per a totes les fases serà de 25 minuts més 10 segons d’increment per jugada.