El 20 de setembre de 1937 a Edimburg, George Koltanowski va establir el rècord mundial de partides a la cega. La seva exhibició simultània que va durar 13 hores va incloure 34 jocs – Koltanowski va guanyar 24 i va perdre 10.

Nascut el 17 de setembre de 1903, Koltanowski va viure una vida llarga i agitada de 96 anys.
Quatre vegades campió belga, Koltanowski va fugir als Estats Units arran de la guerra. La deessa dels escacs Caissa va tenir la seva misericòrdia d’ell – quan els Nazis van envair Bèlgica, estava en una gira d’escacs a Amèrica del Sud. En 1940, el Cònsul dels Estats Units a Cuba va quedar sorprès per Koltanowski donant una exhibició d’escacs a l’Havana i va decidir atorgar-li un visat estatunidenc. Molts dels familiars de Koltanowski no van sobreviure a l’Holocaust.

En 1950 es trobava en el grup dels quals van atorgar el títol recentment establert de Mestre Internacional per la FIDE. En 1960 Kolty, el sobrenom que va adquirir als Estats Units, va establir un altre rècord de jugar 56 jocs de manera consecutius a deu segons per moviment. Guanyant-se la vida completament a través dels escacs, Koltanowski va usar la seva habilitat per a jugar amb els ulls embenats per a guanyar exhibicions, Una figura prominent en l’escena dels escacs estatunidencs, també va ser un escriptor que va publicar molts llibres i columnes d’escacs. També va ser un presentador del primer programa de televisió dedicat enterament als escacs en 1967.

En 1974, va guanyar l’elecció del President de la Federació d’Escacs dels Estats Units i va romandre en el càrrec de 1975 a 1978.