Més de 100 joves jugadors acomiaden el trimestre

 El passat 20 de desembre, l’Escola Arenal de Llevant, situada al barri barceloní de Poblenou, va acollir la quarta edició d’aquest torneig que ja s’ha assentat al calendari d’Escacimat com una referència en aquestes dates.

Aprofitant el to festiu del darrer dia de trimestre, i també que el Campionat Escolar de Barcelona aquest dia sempre descansa, un total de 107 joves escaquistes van donar el millor de si mateixos i posar en pràctica allò après a les classes per intentar quedar el més amunt possible, sense perdre mai de vista que l’important era participar i tenir la possibilitat de jugar amb nens d’altres escoles, cosa que sempre és enriquidora.

Cal destacar les poques baixes (només 3), fet que parla molt bé del compromís dels alumnes i famílies a l’hora de prendre’s seriosament el torneig. El menjador de l’escola comença a quedar-se petit per encabir-hi aquest centenar d’alumnes i tots els pares acompanyants. El que va començar fa tres anys com un torneig de barri, entre escoles properes, ara ja és una cita multitudinària i d’escoles de Barcelona i rodalia. Cal destacar en aquest sentit la presència d’alumnes de les escoles Hamelin-Laie (Alella), Alsina (Molins de Rei) i Torredemer Canela (Matadepera).

Els participants es van dividir en dos grups d’edats: fins a 3r de Primària (Grup A) i de 4t a 6è (Grup B). Bona senyal és també l’alta participació en el grup dels petits: ni m´s ni menys que 69 jugadors, cosa que ens fa pensar que el futur és esperançador. I també que alguns comencen molt i molt joves, com dos nens de P5 i força de 1r, per tant amb 5 i 6 anys respectivament.

Pel que fa al desenvolupament de la competició, el grup A va tenir un clar dominador: el jugador local Daniel Álvarez Albiol, que va començar a jugar a escacs a l’escola i aquest 2013 ha estat ni més ni menys que Campió de Catalunya sub-8. Només el jugador del Barrufet Adrià Reñé (guanyador de l’Interescolar Escacimat 2013) semblava fer-li ombra, fins que l’enfrontament directe va deixar Daniel Álvarez com a líder en solitari. El podi el va completar Marc Sanz (Provençals).

Al grup B, menys nombrós (38 jugadors) es va veure més incertesa en tot moment i també vam poder comprovar com el nivell cada any va pujant. Les partides que es veuen tenen cara i ulls, i moltes es podien definir (amb escac i mat) abans del límit de temps establert per a cada ronda.

A diferència del grup dels petits, aquí el factor edat ja no es nota tant i alumnes dels tres cursos (4t, 5è i 6è) van anar-se alternant en les primeres posicions. A la part alta de la classificació, dos jugadors força protagonistes en els tornejos Escacimat del curs passat, Marc Walden (Laie) i Xavi Sánchez (Fluvià) van enfrontar-se a la sisena ronda en el que podia semblar una final anticipada. Les taules mortes (una torre per banda sense peons) deixaven tot per decidir a la setena i última. Marc Walden guanyava el seu company d’escola i classe Francesc Xarrié assegurant el torneig, i Xavi Sánchez cedia davant Feliu Bernard (la Mar Bella), que es colava al podi en el tercer lloc. Entremig, Aleix Fexas (Barrufet) feia bons els seus punts a les dues últimes rondes per ser segon. Molt bon paper de la millor noia del torneig, Marta Juncarol (Provençals), quarta classificada final.

Escacimat acomiada l’any amb bones sensacions i auguiris de cara al 2014. Aquest només ha estat el primer d’una sèrie d’esdeveniments i tornejos que ompliran el segon i tercer trimestre i que esperem que tinguin tants o més protagonistes que aquest.

Classificació grup A (fins a 3r.)
Pos Nom Escola
1r. Daniel Álvarez Albiol Arenal de Llevant
2n. Adrià Reñé Chabàs Barrufet
3r. Marc Sanz Solsona Provençals
4rt. Toni Álvarez San Martin Fluvià
5è. Martí Riera Altamirano Fluvià
Veure tots els jugadors
Trams d´edats (fins a 3r.)
Posició Nom Escola
Millor P5 Joel Estrella Piriz La Maquinista
Millor 1r. Eric Martorell Peirón Brasil
Millor 2n. Kilian Soler Basols Brasil
Segon 2n. Arnau Riera López Joan Torredemer Canela
Millor 3r. Pau Sala Sisó La Mar Bella
Segon 3r. Martí Martorell Peirón Brasil
Tercer 3r. Jan Gibert Pla La Mar Bella
Classificació grup B (4rt. cap endavant.)
Posició Nom Escola
1r. Marc Walden Poch Hamelin
2n. Aleix Fexas Agramonte Barrufet
3r. Feliu Bernard Bertrana La Mar Bella
4rt. Marta Juncarol Provençals
5è. Pablo Mariano Sala Arenal de Llevant
Veure tots els jugadors
Trams d´edats (4rt. cap endavant)
Posició Nom Escola
Millor 4rt. Francesc Xarrié Martínez Laie
Millor 5è. Oriol Mullor Peiró Alsina
Millor 6è. Pau Morera La Llacuna
Resultats grup A
1 2 3 4 5 6

 

Resultats grup B
1 2 3 4 5 6 7

 

1. Data.
El torneig es jugarà divendres 20 de desembre del 2013.

2. Local de Joc.
Escola Arenal de Llevant. c. Bac de Roda, 33 (Poblenou-Barcelona)
Prop del metro Selva de Mar, i de la sortida de la Ronda Litoral

3. Horari.
A partir de les 18,15 h. fins aproximadament les 20,30 h.

4. Sistema de joc.
S´establiran dos grups. Fins a 3r. i de 4rt. cap endavant. Cada nen/a jugarà set partides sistema suís (jugarà amb un rival que porti els mateixos punts, de forma que teòricament a mida que avançi el campionat, els nivells s´igualan).
Al final del campionat s´establiran els premis per edats en funció de la seva classificació final, aplicant els sistemes de desempat.
Cada partida tindrà una durada aproximada de 15 minuts, pasat aquest temps si no sha donat mat, un àrbitre atorgarà el resultat en funció del material i la posició final.

5. Desempats.
Els desempats es resoldran per:
1. Bucholz total (suma dels punts que han fet els rivals).
2. Progressiu (suma dels punts que porta a cada ronda).

6. Trofeus.
Als 5 primers de cada grup.
Els trofeus no son acumulables (si un nen/a queda entre els cinc primers, el trofeu de millor de la seva edat pasarà al següent), perque més nens/es puguin tenir més trofeus.

Tots els participants tindran un diploma de record.

COM_CONTENT_TORNEIGS_MAPA_TITLE

COM_CONTENT_TORNEIGS_GALERIA_TITLE