90 Alumnes Escacimat arrodoneixen una gran estrena

Són molts anys organitzant tornejos a les diferents escoles on Escacimat imparteix classes, i no sempre és senzill buscar una escola, una data, una sala en condicions. Per tal de buscar noves seus, vam apostar enguany per un dels centres amb més puixança els darrers anys: l’escola Fructuós Gelabert, un centre situat al barri de la Sagrada Família, on any rere any el nombre d’alumnes i l’interès pels escacs augmenta.

Els divendres a la tarda, ja per aquestes dates de maig, no és un moment senzill per reunir un nombre d’alumnes que faci patxoca, degut a les escapades de cap de setmana i a la coincidència amb d’altres activitats. Però molts eren els qui esperaven el torneig d’aquestes dates i no van fallar: el passat divendres 20 de maig, 90 alumnes donant el millor d’ells mateixos i, en definitiva, adquirint un gran aprenentatge d’aquesta experiència diferent i enriquidora.

Nou torneig i “new look”, ja que els professors Escacimat (i àrbitres de la competició) estrenaven samarreta, llampant i blava amb les peces i el logo de l’escola.

Grup A: Santi Cervelló domina amb gran autoritat

En el grup dels més jovenets (de P5 fins a 3r), que també és sempre el més nombrós (60 jugadors en aquesta edició), sempre es fa difícil establir un rànking de favorits, donada l’escassa experiència de la majoria d’ells. Però en aquesta ocasió, hi havia un jugador que tot i la seva curta edat (8 anys) ja acumula experiència en campionats Escacimat, campionats territorials i fins i tot Finals Catalanes (va participar el mes de març a la Final de Catalunya sub-10): Santi Cervelló. En Santi, de l’escola Torredemer Canela (de Matadepera) no va donar opció als seus rivals i va dominar de principi a fi, amb 7 victòries amb 7 rondes.

Les alternatives es van veure, doncs, a les altres places de podi. Iu Domínguez (Pérez Sala), que va cedir a la quarta ronda, va fer un gran esprint final (6 de 7), però insuficient per atrapar ni jugar contra el líder. La tercera plaça la va decidir el sistema de desempat a favor de Mael Muller (Fructuós Gelabert), amb 5,5 punts, els mateixos que el seu company d’escola Aitor Barrena. Tot i que entre ells van fer taules, en Mael va jugar més rondes al capdavant i això el va afavorir de cara al desempat.

A banda dels cinc primers, van ser premiats els dos millors jugadors de cada curs fora d’aquest top-5. Cal destacar el joveníssim Siddu Garlapati (Pau Vila), guanyador de la categoria P5, amb uns excel·lents 4 punts i 19ª posició general; a més, té el mèrit afegit que va aguantar la majoria del torneig a les taules del davant (duia 4 de 5). Ja va demostrar un gran joc, en Siddu, al torneig de desembre de Grèvol i aquí ho va tornar a ratificar.

Grup B: Arnau Riera arrodoneix l’èxit de l’escola Torredemer Canela

Els de Matadepera solen col·locar un bon nombre de jugadors al capdavant, però aquesta vegada es van endur la palma amb els triomfs als dos grups. Una bona mostra de la gran afició i la bona feina que s’hi està fent. D’aquesta manera, el jove Arnau Riera – jove dins el seu grup, perquè fa 4t – va endur-se el triomf en un grup marcat per la incertesa i els canvis constants en el liderat.

Fins la cinquena ronda, el torneig va estar dominat per un dels jugadors habituals i més llorejats dels tornejos Escacimat: Arthur Casas (Grèvol). L’Arthur duia uns impecables 5 de 5, però a la sisena ronda va cedir amb el qui esdevindria campió i a la setena no va passar de les taules amb l’Àlex Mangués (Fluvià), que van relegar aquest a la quarta posició. La tercera plaça del podi va ser per Iker Gordillo (Escola del Mar), que a la darrera ronda va jugar una autèntica final amb Arnau Riera, els dos empatats a punts. La victòria de Riera va clarificar les places de podi. El nombre de rondes jugades i la quantitat de jugadors (30) va fer que el resultat final es pugui considerar totalment just, ja que la majoria de jugadors de dalt van enfrontar-se entre ells.

El Fructuós Gelabert: una seu ideal

Cal destacar i agrair la bona disposició i col·laboració de l’Escola Fructuós Gelabert des de totes les seves vessants: el centre, l’AMPA i els pares i alumnes que no van dubtar en donar un cop de mà quan calia.

La sala on es va celebrar el torneig va ser el menjador del centre. Un espai rectangular i allargat, ideal per aquests 90 participants i amb un afegit que facilitava el bon funcionament del torneig: des del passadís es podia veure el torneig a través d’uns vidres. D’aquesta manera, els pares podien seguir les evolucions dels seus fills però sense interrompre ni entorpir el pas.

I finalment, un detall tècnic que va facilitar i agilitzar el ritme de la competició: la sala disposa de projector. A través d’aquest, el grup A va poder consultar els aparellaments de forma instantània, sense esperar les tradicionals aglomeracions als llistats de les parets. Els minuts que guanyàvem entre ronda i ronda ens van permetre assolir una puntualitat òptima.

 

Els 24 trofeus repartits i, sobretot, el grau de satisfacció de jugadors i pares garanteixen que molts d’ells repetiran en properes edicions. La cita més imminent, el dia 11 de juny a l’escola Grèvol, amb el seu clàssic torneig per equips: allà hi serem!

Classificació grup A (fins a 3r.)
Pos Nom Curs Escola
1r. Santi Cervelló Badia 2n. Joan Torredemer Canela
2n. Iu Domínguez Balaguer 3r. Pérez Sala
3r. Mael Muller 2n. Fructuós Gelabert
4rt. Aítor Barrena 3r. Frcutuós Gelabert
5è. Oriol Mangues Rubia 2n. Fluvià
Veure tots els jugadors
Trams d´edats (fins a 3r.)
Posició Nom Escola
Millor P5 Siddu Garlapati Pau Vila
Segon P5 Álvaro Domínguez Díaz Pau Vila
Millor 1r. Lluc Hereu Costa Bertí
Segon 1r. Ethan Calvo Hidalgo Montseny
Millor 2n. Marc Pedrol Alborch Fructuós Gelabert
Segon 2n. Javier Carreño Ordóñez Fructuós Gelabert
Millor 3r. Òscar Francés Martínez Pérez Sala
Segon 3r. Genís Viaplana Bonavia Jaume Balmes
Classificació grup B (4rt. cap endavant.)
Posició Nom Curs Escola
1r. Arnau Riera López 4rt. Joan Torredemer Canela
2n. Arthur Casas Viñas 5è. Grévol
3r. Íker Gordillo Escobar 6è. Escola del Mar
4rt. Àlex Mangues Rubia 5è. Fluvià
5è. Aleix Catà Samaranch 6è. Joan Torredemer Canela
Veure tots els jugadors
Trams d´edats (4rt. cap endavant)
Posició Nom Escola
Millor 4rt. Josep Santillana Recasens Hamelin-Laie
Segon 4rt. Xavier Martorell Batalla Hamelin-Laie
Millor 5è. Iván Yuste Llorente Grèvol
Segon 5è. Albert Batlleià Mitjana Hamelin-Laie
Millor 6è. Àlex Vallès Yu Hamelin-Laie
Segon 6è. Pol Mulet Cabrol Fructuós Gelabert
Resultats grup A
1 2 3 4 5 6 7

 

Resultats grup B
1 2 3 4 5 6 7

 

Bases I Torneig Fructuós Gelabert.  24è. Torneig EscaciMat

1. Data.
El torneig es jugarà divendres 20 de maig del 2016..

2. Local de joc.
ESCOLA FRUCTUÓS GELABERT. c. Sardenya, 368 (Barcelona).
Molt aprop de la Sagrada Família.

3. Horari.
A partir de les 18,15 h. fins aproximadament les 20,30 h.

4. Inscripcions.
Ús podeu apuntar per mail a fructuos@escacimat.com, seguint el codi QR i omplint el formulari o bé enviant un missatge al tel. 615 941 930.

5. Sistema de joc.
S´establiran dos grups. Fins a 3r. i de 4rt. cap endavant.
Cada nen/a jugarà set partides sistema suís (jugarà amb un rival que porti la mateixa puntuació. A mesura que avança el torneig els nivells teòricament s´igualen).
Al final del campionat s´establiran els premis per edats en funció de la seva classificació final, aplicant els sistemes de desempat.
Cada partida tindrà una durada aproximada de 15 minuts, passat aquest temps si no s´ha donat mat, un àrbitre atorgarà el resultat en funció del material i la posició final.

6. Desempats.
Bucholz (suma dels punts que han fet els rivals).
Progressiu (suma dels punts que porta a cada ronda).

7. Trofeus.
Als 5 primers de cada grup.
Al millor de cada curs. de P5 a 6è.
Els trofeus no son acumulables. Si un nen/a obté el trofeu dels 5 primers, el trofeu de millor de la seva edat pasarà al següent.
Tots els participants tindran un diploma de record.

La inscripció és gratuïta.
A la web hi hà oberta una secció per poder deixar comentaris i fer-nos sugeriments del torneig. Durant el torneig farem fotos que posarem a la plana web.

COM_CONTENT_TORNEIGS_MAPA_TITLE

COM_CONTENT_TORNEIGS_GALERIA_TITLE