90 Alumnes Escacimat arrodoneixen una gran estrena
Són molts anys organitzant tornejos a les diferents escoles on Escacimat imparteix classes, i no sempre és senzill buscar una escola, una data, una sala en condicions. Per tal de buscar noves seus, vam apostar enguany per un dels centres amb més puixança els darrers anys: l’escola Fructuós Gelabert, un centre situat al barri de la Sagrada Família, on any rere any el nombre d’alumnes i l’interès pels escacs augmenta.
Els divendres a la tarda, ja per aquestes dates de maig, no és un moment senzill per reunir un nombre d’alumnes que faci patxoca, degut a les escapades de cap de setmana i a la coincidència amb d’altres activitats. Però molts eren els qui esperaven el torneig d’aquestes dates i no van fallar: el passat divendres 20 de maig, 90 alumnes donant el millor d’ells mateixos i, en definitiva, adquirint un gran aprenentatge d’aquesta experiència diferent i enriquidora.
Nou torneig i “new look”, ja que els professors Escacimat (i àrbitres de la competició) estrenaven samarreta, llampant i blava amb les peces i el logo de l’escola.
Grup A: Santi Cervelló domina amb gran autoritat
En el grup dels més jovenets (de P5 fins a 3r), que també és sempre el més nombrós (60 jugadors en aquesta edició), sempre es fa difícil establir un rànking de favorits, donada l’escassa experiència de la majoria d’ells. Però en aquesta ocasió, hi havia un jugador que tot i la seva curta edat (8 anys) ja acumula experiència en campionats Escacimat, campionats territorials i fins i tot Finals Catalanes (va participar el mes de març a la Final de Catalunya sub-10): Santi Cervelló. En Santi, de l’escola Torredemer Canela (de Matadepera) no va donar opció als seus rivals i va dominar de principi a fi, amb 7 victòries amb 7 rondes.
Les alternatives es van veure, doncs, a les altres places de podi. Iu Domínguez (Pérez Sala), que va cedir a la quarta ronda, va fer un gran esprint final (6 de 7), però insuficient per atrapar ni jugar contra el líder. La tercera plaça la va decidir el sistema de desempat a favor de Mael Muller (Fructuós Gelabert), amb 5,5 punts, els mateixos que el seu company d’escola Aitor Barrena. Tot i que entre ells van fer taules, en Mael va jugar més rondes al capdavant i això el va afavorir de cara al desempat.
A banda dels cinc primers, van ser premiats els dos millors jugadors de cada curs fora d’aquest top-5. Cal destacar el joveníssim Siddu Garlapati (Pau Vila), guanyador de la categoria P5, amb uns excel·lents 4 punts i 19ª posició general; a més, té el mèrit afegit que va aguantar la majoria del torneig a les taules del davant (duia 4 de 5). Ja va demostrar un gran joc, en Siddu, al torneig de desembre de Grèvol i aquí ho va tornar a ratificar.
Grup B: Arnau Riera arrodoneix l’èxit de l’escola Torredemer Canela
Els de Matadepera solen col·locar un bon nombre de jugadors al capdavant, però aquesta vegada es van endur la palma amb els triomfs als dos grups. Una bona mostra de la gran afició i la bona feina que s’hi està fent. D’aquesta manera, el jove Arnau Riera – jove dins el seu grup, perquè fa 4t – va endur-se el triomf en un grup marcat per la incertesa i els canvis constants en el liderat.
Fins la cinquena ronda, el torneig va estar dominat per un dels jugadors habituals i més llorejats dels tornejos Escacimat: Arthur Casas (Grèvol). L’Arthur duia uns impecables 5 de 5, però a la sisena ronda va cedir amb el qui esdevindria campió i a la setena no va passar de les taules amb l’Àlex Mangués (Fluvià), que van relegar aquest a la quarta posició. La tercera plaça del podi va ser per Iker Gordillo (Escola del Mar), que a la darrera ronda va jugar una autèntica final amb Arnau Riera, els dos empatats a punts. La victòria de Riera va clarificar les places de podi. El nombre de rondes jugades i la quantitat de jugadors (30) va fer que el resultat final es pugui considerar totalment just, ja que la majoria de jugadors de dalt van enfrontar-se entre ells.
El Fructuós Gelabert: una seu ideal
Cal destacar i agrair la bona disposició i col·laboració de l’Escola Fructuós Gelabert des de totes les seves vessants: el centre, l’AMPA i els pares i alumnes que no van dubtar en donar un cop de mà quan calia.
La sala on es va celebrar el torneig va ser el menjador del centre. Un espai rectangular i allargat, ideal per aquests 90 participants i amb un afegit que facilitava el bon funcionament del torneig: des del passadís es podia veure el torneig a través d’uns vidres. D’aquesta manera, els pares podien seguir les evolucions dels seus fills però sense interrompre ni entorpir el pas.
I finalment, un detall tècnic que va facilitar i agilitzar el ritme de la competició: la sala disposa de projector. A través d’aquest, el grup A va poder consultar els aparellaments de forma instantània, sense esperar les tradicionals aglomeracions als llistats de les parets. Els minuts que guanyàvem entre ronda i ronda ens van permetre assolir una puntualitat òptima.
Els 24 trofeus repartits i, sobretot, el grau de satisfacció de jugadors i pares garanteixen que molts d’ells repetiran en properes edicions. La cita més imminent, el dia 11 de juny a l’escola Grèvol, amb el seu clàssic torneig per equips: allà hi serem!