Escola Internacional Hamelin-Laie (Montgat)

L’escola Hamelin-Laie, pertanyent al Grup d’Escoles Sas i ubicada a Montgat, inclou dins la seva programació curricular de Primària els escacs. Escacimat imparteix l’assignatura des de 3r a 6è curs, a un total de 320 alumnes, amb l’afegit que l’idioma vehicular d’aquest ensenyament és l’anglès, com a moltes altres activitats a l’escola. Des que va començar la nostra vinculació amb el centre, l’any 2011, un prop d’un miler d’alumnes s’han beneficiat d’aquest doble ensenyament i han pogut incorporar en el seu currículum els escacs com a eina educativa.

Aquest curs 2015-2016 hi ha hagut una novetat important pel que fa a espais i recursos: l’escola s’ha traslladat, deixant enrere els dos edificis que tenia a Alella (fins a 3è de Primària era l’Escola Hamelin i a partir de 4t l’Escola Laie), inaugurant un nou edifici a Montgat, on aplega quasi un miler d’alumnes. El nou edifici disposa d’amplis espais, dos taulers gegants al pati i pantalles digitals tàctils a deu de les aules de Primària. Tot plegat amplia les possibilitats i recursos per impartir la nostra assignatura, incorporant sobretot les noves tecnologies i els programes informàtics a les classes.

Els alumnes segueixen els llibres de la col·lecció Balàguim, Escacs per a Tothom, en la seva versió anglesa (“Chess for Everybody”), fan exàmens trimestrals i campionats interns.

(0 ) 

Jornada de portes obertes a l´escola LAIE 2013

Els alumnes de cinquè dominen la competició

El passat dissabte 27 d’abril, l’Escola Laie d’Alella (“germana gran” de l’Escola Hamelin) va celebrar la seva jornada de Portes Obertes, destinada a mostrar part de la feina feta durant el curs per part dels alumnes del centre (de 4t de Primària a Batxillerat), i també per celebrar competicions i exhibicions molt diverses. La més destacada va ser un petit zoo.

Els escacs també van tenir la seva part de protagonisme, donat que és una activitat ben arrelada al centre: els 180 alumnes de 4t, 5è i 6è reben una hora d’escacs setmanal, en horari lectiu, i a més la majoria d’ells ja porten anys amb aquesta dinàmica, provinent de l’escola Hamelin.

La jornada va tenir un protagonista inesperat: la pluja que va caure amb força a Alella, i que va obligar a redistribuir les activitats a l’aire lliure i encabir-les sota cobert. Afortunadament, l’escola disposa d’àmplies instal·lacions i el pla B va funcionar a la perfecció. 

La competició d’escacs va acollir a uns 35 alumnes en un sistema Masnou (el mateix que la setmana anterior a Hamelin), aquesta vegada en un sol grup. Durant una hora i quaranta-cinc minuts havien d’acumular el màxim de punts per aspirar als premis més alts (3 primers de la general i 3 millors sub-10). Dels 35 alumnes participants, una vintena van quedar-se tota l’estona de la competició, mentre que la resta van poder participar només una estona degut a la coincidència amb altres activitats.

Els alumnes més destacats del torneig van ser els de 5è: enguany aquest curs s’està demostrant com el de més nivell, per sobre fins i tot dels de 6è. El campió va repetir respecte la setmana anterior: Sergio Polo (5èB) va obtenir 8 punts, o sigui vuit victòries en una hora i 45’, mentre que Álvaro Tárraga (5èA) va persistir i va obtenir un meritori segon lloc, després que la setmana anterior es quedés a només mig punt del podi. El tercer classificat va ser Guillermo Sáenz (5èB), amb 6,5 punts, que va fer un bon esprint final després d’un inici irregular.

El millor sub-10 va estar a punt fins i tot de lluitar pel podi: Daniel Vidal (4tC) va obtenir 6 punts i va guanyar clarament la categoria, amb la Coral Martín (4tB) en segona posició i l’Henry Anderson (4tC) en tercera.

En tot moment va imperar l’esportivitat alhora que les ganes de guanyar, i la nota destacada va ser l’absència d’incidències en la competició. El sots-director del centre, el sr.Josep Manel Marrassé, va ser l’encarregat de lliurar els premis als guanyadors. Molts d’ells encara lluiten setmana rera setmana per obtenir un bon lloc als tornejos que es fan a cadascuna de les classes.

(0 ) 

Jornada de portes obertes a l´escola Hamelin 2013

El passat dissabte 20 d’abril l’escola Hamelin d’Alella va celebrar la seva Jornada de Portes Obertes. Aquesta Diada anual serveix per mostrar a les famílies l’escola i les feines més destacades dels seus alumnes, i també esdevé un pretext per organitzar tómboles solidàries, concursos i tornejos de diferents activitats que se celebren amb regularitat al centre. 

Els escacs no podien faltar a la cita i és per això que Escacimat va organitzar una competició oberta als alumnes de Hamelin i als seus familiars, principalment germans grans que estudien a Laie, escola del mateix grup (Grup Sas) que agafa els alumnes a partir de 4t de Primària.
El torneig consistia en un sistema “Masnou”: es tracta d’un sistema força flexible, en el qual els jugadors van jugant partides i el que guanya manté el seu lloc, mentre que el perdedor ha d’esperar per entrar en un altre tauler quan s’hi acabi la partida. Al final del temps estipulat per al torneig (en aquest cas una hora i mitja), els punts acumulats per cada jugador dicten la classificació final.

Degut a les diferències d’edat i experiència dels participants, es van fer dos grups: un fins a 3r de Primària (alumnes pròpiament de Hamelin) i l’altre a partir de 4t (alumnes de Laie). En total, 25 alumnes van participar, distribuïts en 11 al grup més jove i 14 al més gran. De seguida es va notar, com sol ser habitual, més agilitat i tècnica en els més grans, que van dur a terme una aferrissada però molt esportiva lluita per als primer llocs.
En el grup dels més joves, però, dos dels participants es van destacar de seguida i van mantenir un pols interessant fins al mateix moment en què es va anunciar que començava la darrera partida (cap a l’hora i 20 minuts de joc). Marc Walden (3rC), amb 6 punts, va imposar-se a Albert Montané (3rA), aquest amb 4. Tercer va ser Rafa de la Rocha (3rC), amb 1,5 punts.

Al grup dels grans, els premis van ser encara més cars d’aconseguir, perquè van coincidir un grupet d’alumnes amb molt bon nivell, i feia la sensació que tothom podia guanyar tothom. En acabar l’horari previst, Marc Herrera i Sergio Polo van arribar amb els mateixos punts (6), i per tant van haver de jugar un desempat. Aquest se’l va endur en Sergio (5èB), deixant en Marc (5èC) sots-campió. Tercer va quedar en Jordi Mañanes (5èA), amb 4 punts. Tots ells són alumnes de Laie, on dissabte 27 tindrà lloc un nou torneig, en què segur tornarà a haver-hi una emocionant lluita.
La directora del centre, la sra. Silvia Sas, va ser l’encarregada de lliurar els sis trofeus als premiats de cada grup. El torneig es va celebrar al vestíbul de l’escola, on habitualment hi romanen unes peces gegants damunt d’un tauler permanent al terra. És una bona mostra de com aquesta escola té especial cura pels escacs.

Escacimat s’encarrega de l’ensenyament de 75 alumnes de 3r a l’escola Hamelin, una escola internacional on la majoria dels ensenyaments, i els escacs també, tenen l’anglès com a llengua vehicular.

Veure les fotos

 

 

(0 ) 

Diada de Portes Obertes a Laie i Hamelin

Com ja és tradició, en dos dissabtes de primavera, les escoles d’Alella Laie i Hamelin van realitzar la seva jornada de Portes Obertes, unes jornades obertes a famílies, alumnes i futurs alumnes amb múltiples activitats de tota mena. En realitat, aquesta doble festivitat (dissabte 18 a Laie i 25 a Hamelin) serà ben aviat una de sola, ja que les directores del centre ja van confirmar que, a partir del curs 2015-16 el nou edifici, a Montgat, estarà llest per acollir els alumnes, des de lar d’infants fins a Batxillerat. 

 Dissabte 18, a l’escola Laie, que agrupa alumnes a partir de 4t de Primària, va acollir unes portes obertes festives, amb concursos, shows, exposicions i parades. La competició d’escacs, com sempre, va estar present. Els alumnes, ja amb força experiència, van jugar un torneig per sistema suís a 6 rondes, amb rellotge. Cada jugador disposava de 8 minuts per partida, un temps força curiós, però necessari, ja que l’agenda d’activitats del dia era força comprimida i calia complir horaris. 

 El torneig va estar dominat pels alumnes de 5è, la generació que darrerament ha mostrat més nivell, imposant-se a alumnes de 6è i alguns de 1r d’ESO. El torneig semblava un pols entre els dos jugadors que ja estan federats des de fa temps: Marc Walden i Jan Rovirosa. Però el seu company de classe, Albert Martorell, va estar més inspirat gestionant el temps i es va imposar amb 5,5, per davant del Jan (5) i el Marc (4,5).

 Una setmana més tard, a l’edifici de Hamelin (fins a 3r de Primària), les Portes Obertes van donar cabuda novament a moltes activitats de caire lúdic, festiu i esportiu. Al vestíbul de l’escola, com és tradició, on normalment hi ha el tauler gegant, va ser l’escenari del torneig en dos grups: un grup per a alumnes fins a 3r i un altre per a alumnes a partir de 4t, juntament amb familiars i pares. La divisió és encertada, en aquest cas, i necessària degut a les grans diferències de nivell.

 Al grup anomenat “Junior”, es va endur el premi un nouvingut, Pablo Andreo (3r), que l’any que ve s’incorporarà a l’escola i va demostrar que no tindrà problemes a la classe d’escacs, perquè ja té un nivell excel·lent. Segon va ser Elm Lapiedra (2n) i tercer César Muñoz (3r).

 Pel que fa als Seniors, domini d’una mateixa família: Stijn Teeuwen va ser el gran dominador, seguit pel seu fill Luc Teeuwen (4t). Tercer va ser Carlos González. Aproximadament 25 jugadors van prendre part en el torneig, jugat per sistema Masnou per facilitar la rotació de jugadors, i tenint en compte que alguns no podien participar durant tota l’estona; per tant, calia buscar un sistema flexible.

 L’any vinent, a Montgat, serà any d’estrena en tots els sentits: noves aules, nous recursos, més espais i més grups, ja que la Primària s’està ampliant amb una línia més (passarem de 3 a 4 línies). En definitiva, tot són bones notícies.

(0 )